În cazul în care siliciul întâlnește noroi: Smart AWD în crossovere de generație următoare - Autoturisme - 2019

Anonim

Călătoriți pe un drum ferme undeva în Midwest. Dintr-o dată, ați lovit o rutină și ați scufundat șase centimetri în lucrurile adânci. Într-o încrucișare, șansele dvs. de a ieși din ea sunt destul de subțiri. De fapt, aceste vehicule populare (în esență, acestea sunt o cruce între un SUV și o mașină de pasageri) nu au avut cotletul tehnic pentru a controla viteza roții, a aplica cuplul motorului și a te mișca din nou. Modele îmbunătățite - Ford Edge, Lincoln MKX și Nissan Rogue - utilizează doze liberale de tehnologie pentru a răspunde acestor provocări.

Pentru a le testa, am luat toate cele trei modele noi proiectate pe un drum murdar, într-un câmp fermecat de noroi și - doar pentru a ne asigura că se descurcă bine într-un scenariu mai tipic - pe trotuarul uscat la viteze pe autostradă. Surprinzător, fiecare vehicul a tratat destul de bine aceste condiții de conducere, dar cu o experiență puțin diferită. Citește mai departe pentru a afla care dintre cele mai bune și cum le utilizează pentru a vă îndepărta de cele mai grave legături.

Ford Edge Sport

Reproiectat recent pentru anul modelului 2011, și cu un motor mai bun de 3.7 litri decât modelul de bază, Edge Sport este un crossover pur: se ocupă de un SUV atunci când aveți nevoie de putere, dar în mod normal conduceți ca o mașină pentru a duce copiii practica de fotbal și traseul de zi cu zi.

Ford a folosit accelerometre pentru controlul stabilității în modelele anterioare de ani de zile. Acești senzori pot indica viteza vehiculului, latitudinea și poziția longitudinală (aka, zig-zagging pe drum) și poziția exactă a pedalei. Ceea ce este nou pentru modelul 2011 este că senzorii sunt acum utilizați pentru controlul AWD. Algoritmii algoritmilor fac reglaje fine ale cuplului (de exemplu, puterea furnizată fiecărui anvelopă) pentru a vă asigura că toate cele patru anvelope funcționează împreună pentru a vă menține în stare dreaptă și netedă.

Majoritatea crossoverelor anterioare au ajustat viteza pneurilor în funcție de modul în care anvelopele alunecă. S-ar întoarce puterea de a spune, de exemplu, anvelopa din spate stânga pentru a menține vehiculul în mișcare. Prin utilizarea senzorilor de stabilitate pentru AWD, Edge simte de fapt alunecarea înainte de a se produce. De exemplu, autoturismul sesizează dacă se mișcă înainte și acceleratorul este doar apăsat ușor. Apoi, dacă apăsați mai tare pentru a ieși dintr-o baie de noroi, Edge împiedică alunecarea: există un schimb între viteza anvelopelor și dacă mașina se mișcă înainte. AWD este de asemenea legat de senzorul volanului, astfel încât vehiculul reglează viteza pneului - pe baza accelerometrului de direcție - pentru a vă menține în mișcare dreaptă.

Bine, deci cum a jucat toate astea în testele noastre? În primul rând, Edge Sport se ocupa fără probleme de un trotuar uscat - se simțea mai mult ca o mașină și mai puțin ca un camion. În unele cazuri, pe trotuarul foarte uscat și în jurul unei curbe, autovehiculul încă se simțea neted și nu a prins drumul atât de strâns, lucru obișnuit în vehicule precum Ford Explorer, care tind să ofere mai multă aderență indiferent de locul unde conduci.

În testele noastre cu noroi, Edge Sport a pornit dintr-o poziție neclară în aproximativ patru centimetri de noroi, pietriș și apă, accelerând uniform, cu o mișcare ușoară de pește. Pe un drum pietruit, Edge nu a avut niciodată o alunecare tipică care poate apărea - chiar și la viteze de aproximativ 50 MPH. În general, Sportul a trăit până la numele său, chiar dacă a existat doar un indiciu de pește în cea mai groasă noroi.

Consultați afișările noastre pentru Ford Edge din 2011 .

Lincoln MKX

Versiunea 2011 a lui Lincoln MKZ este un alt proiect total de revoluție - utilizează aceeași propulsie ca Ford Edge. Destul de interesant, manipularea este de fapt diferită de Edge Sport și Edge Limited, pe care am condus-o cu câteva săptămâni în urmă. Ford ne-a spus că MKX folosește algoritmi diferiți pentru manipulare, dar în caz contrar folosește multe din aceleași componente și senzori de stabilitate pentru AWD.

În aceleași condiții de testare, MKX a rămas într-adevăr puțin mai drept și sa mutat puțin mai repede din noroi gros decât Ford Edge sau Rogue Nissan. Nu a existat nicio ezitare, deci este posibil ca cuplul să fie aplicat pentru o simțire mai robustă atunci când conduceți. Sau, ar putea fi ca, la 5, 420 de kilograme, MKX este mai greu decat Edge Sport (la 5, 174 de lire sterline) sau Nissan Rogue (la 4, 339 de lire sterline).

În jurul colțurilor pe trotuar uscat, MKX a manipulat și mai puțin rigid decât Ford Edge, oferind o călătorie mai fină și mai rafinată, ceea ce este de așteptat deoarece MKX este poziționat mai mult ca un vehicul de lux. În Edge și MKX, nu există setări pentru reglarea modului AWD, cum ar fi Nissan Rogue (care vă permite să blocați AWD pentru o tracțiune mai bună în noroi).

În ansamblu, MKX este o îmbunătățire majoră - stilul corpului concurează ușor cu crossovere de la Honda și chiar Mercedes, iar interiorul este bine făcut și bine accentuat. Acest crossover a fost alegerea noastră de top pentru unități mai lungi datorită simțului neted și a sistemului inteligent AWD.

Nissan Rogue

Nissan Rogue este un crossover mai mic și mai ușor decât Edge sau MKZ, ceea ce face mai distractiv să conduci în jurul colțurilor strânse și un pic mai receptiv în anumite situații - cum ar fi un colț foarte strâns într-o parcare. La fel ca Volkswagen Jetta pe care l-am testat recent, Nissan are o manevrabilitate stransa chiar si pe un drum pietruit. În testele noastre, vehiculul a răspuns bine la mișcările volanului și sa simțit mai precis decât Edge sau MKX pentru conducerea în jurul orașului și pe autostradă.

Rogue este poziționat ca un crossover la un nivel de intrare cu un preț de bază de aproximativ 20.000 de dolari, în timp ce Edge (la baza de aproximativ 27.000 de dolari) și MKX (la aproximativ 39.000 de dolari) sunt poziționate ca crossovere de nivel superior. În timp ce Edge și MKX se pot ocupa cu siguranță de condițiile de teren, ele sunt, în esență, mașini de pasageri. Nissan Rogue este încă o mașină de pasageri, dar în noroi gros, se comporta un pic mai mult ca un camion off-road.

Un perk pe Rogue nu este găsit pe Edge sau MKX este un buton de blocare AWD, care alocă automat 50% din puterea roților din față și 50% din puterea roților din spate. Funcționează numai sub 5 MPH. Dacă nu apăsați butonul, Rogue va aloca automat puterea. (Butonul este usor de gasit, dar lumina care ilumineaza in bord este putin greu de observat.) Ca si alte crossover-uri moderne si mini-SUV-uri de pe piata, Rogue foloseste senzori de control al tractiunii care aplica frânare usoara pe o roata care este alunecare (în timp ce AWD adaugă putere la roți care nu alunecă). Rogue are un senzor de direcție și un senzor de rotire (pentru a vedea dacă mașina se află într-un unghi), care, de asemenea, adaugă frânarea pe anvelopele din față pentru a vă menține liniștit.

În testul cu nămol, Rogue a alunecat puțin în lateral, în timpul unui test de accelerare rapidă, dintr-o poziție în picioare. Au fost câteva cazuri minore când anvelopele simțeau că s-au alunecat doar ușor. Pentru cei care preferă un vehicul mai receptiv, Rogue a prins drumul mai strâns și mai mult ca un SUV, fie pe noroi, fie pe trotuar uscat. In sfarsit am preferat manevrarea mai relaxata pe Edge si MKX pentru cele mai multe conditii de condus, dar Rogue a fost mai distractiv sa conduca prin noroiul greu (chiar si cu alunecarea).