WiMAX pe piețele emergente: o piață de nișă mai degrabă decât o masă - Autoturisme - 2019

Anonim

Există atât speranță, cât și așteptare ca piețele emergente, cu penetrarea lor fixă ​​scăzută, să fie un loc de vânătoare cheie pentru WiMAX. Dar există o mare piață pentru WiMAX pe piețele emergente?

În raportul recent publicat de Ovum "WiMAX pe piețele emergente: oportunitatea evaluată", Ovum constată că confluența mai multor factori, inclusiv costul tehnologiei, acoperirea, sprijinul furnizorilor și alegerile furnizorilor de servicii, vor limita WiMAX la doar o tehnologie de nișă pe piețele emergente o parte a portofoliilor largi de acces în bandă largă ale operatorilor de telefonie fixă ​​și mobilă.

Angel Dobardziev, lider de practică, subliniază faptul că vor exista o mulțime de rețele WiMAX, cu toate acestea o absorbție scăzută. "Două treimi din cele 300 de rețele WiMAX se află pe piețele emergente din Africa, Asia, Europa de Est, Orientul Mijlociu și America Latină". Cu toate acestea, majoritatea operatorilor WiMAX de pe piață în prezent au mii sau zeci de mii de abonați decât sute de mii de abonați pe care ei intenționau să le aibă în acest stadiu. Scartel din Rusia este primul operator WiMAX pe piețele emergente, pentru a ajunge la marca de abonament de 100 000, urmată îndeaproape de Packet One în Malaezia cu 80 000, ambele anunțate în august 2009. Cei mai mulți jucători WiMAX pe piața emergentă se află în spatele lansării inițiale obiectivele abonaților. Criza financiară globală a făcut dificilă și accesul la finanțare pentru jucătorii WiMAX de la Greenfield.

Dobardziev, cu sediul la Londra, a subliniat faptul că WiMAX nu este competitivă atât împotriva alternativelor de bandă largă fixă ​​și / sau mobilă în majoritatea zonelor urbane ale piețelor emergente (unde practic toate instalările WiMAX existente) fie pe acoperire, fie pe preț; și rămâne inaccesibil pentru piața masivă. El adaugă: "Pe o bază nedovedită, prețul se situează în prezent și este poziționat ca o opțiune de bandă largă numai pentru întreprinderi sau consumatori bogați". "Costul echipamentelor pentru clienți (CE) rămâne principalul obstacol în calea operatorilor WiMAX, în care atât DSL cât și HSPA depășesc performanța WiMAX cu economii de scară semnificativ mai mari".

Ovum prezice că WiMAX va rămâne o tehnologie de nișă în bandă largă pe piețele emergente, așa cum se întâmplă pe piețele mature, conchide Angel Dobardziev. "Vom prognoza că WiMAX va reprezenta mai puțin de 5% din conexiunile de acces fix și mobil de bandă largă de 1, 5 miliarde de dolari pe piețele emergente până în 2014".

El subliniaza ca "acoperirea WiMAX va ramane cea mai mare parte in marile centre urbane unde va concura impotriva serviciilor DSL, HSPA / EV-DO si in unele cazuri fibrelor (FTTx)". Costurile și constrângerile legate de acoperirea populației vor conduce la puține implementări de WiMAX în zonele rurale, iar cele mai multe dintre acestea vor avea subvenții publice. "Ne așteptăm ca DSL și HSPA / EV-DO să rămână mai competitive și mai competitive în comparație cu WiMAX în următorii cinci ani în ceea ce privește infrastructura și, în special, CE", concluzionează domnul Dobardziev. "La rândul său, problemele de acoperire și de costuri vor avea ca rezultat faptul că WiMAX va atrage doar o bază de utilizatori relativ mică a consumatorilor bogați și a IMM-urilor din mediul urban. Acesta este un segment de clienți mic și intens competitiv pe fiecare piață ".

Ovum se așteaptă ca presiunile de creștere, finanțare și marjă să ducă la o consolidare la scară largă a furnizorilor de servicii WiMAX în următorii 2-3 ani. Majoritatea jucătorilor independenți WiMAX vor fi achiziționați de un jucător fix sau mobil stabilit sau vor ieși din afacere. Mijloacele fixe și mobile cu active WiMAX moștenite sau recent achiziționate vor gestiona aceste servicii ca parte a unui portofoliu în abordarea problemelor privind acoperirea, acoperirea și capacitatea clienților în cadrul portofoliilor existente de rețea de acces.

În cele din urmă, WiMAX va juca un rol, dar va fi mult mai mic decât mulți dintre jucătorii WiMAX care vor dori să accepte astăzi, iar marile speranțe de a deveni o tehnologie de bandă largă pentru piețele emergente sunt pe punctul de a se scurge în realitate.